top of page
Tove Elin Berg

Forberedelser til årets grønnsakshage

Oppdatert: 30. mar. 2021




Våronna er godt i gang på Sola Helefarm. I grønnsakshagen treffer vi han som jobber med jorda. Det er Rolf Helge Lerang, som kjøpte gården sammen med sin samboer, Wenche Milas for over 13 år siden. Han skulle ønske han hadde mye mer jord, men enn så lenge er det dette stykket. Grønnsakshagen ligger lunt til mot låve-veggen, og er beskyttet med hekk rundt. Våren er preget av forventning og optimisme for årets grønnsaks-avling. Til nå er det jordskokk og poteter som er satt ned i jorda. Spirer av ymse slag står i kø for å settes ut etterhvert som det blir varmt nok for det. Hva skal til for å skape god jord? For gode avlinger, er det først og fremst jorda som trenger å jobbes med. God jord gir god avling. I tillegg skal en ikke dyrke den samme grønnsaken år etter år. Alt av matavfall på Sola Helsefarm komposteres i kompost-binger. 90 % av matavfallet er økologisk. Økologisk er klart valg både han og Wenche. Kan de velge økologisk, er det det de velger. I år har Rolf Helge spadd halm ned i jorda. Det gir god lufting. Halmen ble hentet hos en bonde som hadde brukt den til kalvene. Dermed var den og godt ispedd gjødsel. Selv om jorda luftes, kan halm medføre en viss forsuring av jorda, og derfor tilfører Rolf Helge kalk. I tillegg bruker han økologisk gjødsel, av merket Marihøne pluss, noe Rolf Helge godt fornøyd med. Wenche og Rolf Helge gleder seg til å se alt gro..




78 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page